FB-Alva-2.png

Teamspelaren Alva

Halloj Alva, hur är läget?
– Jomen det är bra, tackar som frågar!

Du är ju en av våra fantastiska vikarier. Och så pluggar du, eller hur?
Yes, det stämmer. Jag pluggar till gymnasielärare med inriktning svenska och svenska som andraspråk. Jag håller på mycket med språk, jag gillar verkligen det. Jag har också pluggat kreativt skrivande.

När började du plugga?
Jag började på lärarutbildningen i våras. Innan dess jobbade jag som vikarie, och det gör jag även nu när jag pluggar. Det funkar superbra!

Var pluggar du någonstans?
– Jag bor och pluggar i Uppsala, men jag kommer från Stockholm. Det är kul att testa att bo i en annan stad. Jag jobbar som vikarie i både Stockholm och Uppsala, så jag kan välja vad som funkar bäst för mig. Väldigt flexibelt!

Det låter toppen! När du inte pluggar eller jobbar och är ledig, vad gör du då?
– På fritiden tycker jag om att träffa kompisar. Vi brukar laga middag tillsammans. Umgås liksom. Och så gillar jag att läsa böcker, helst skönlitteratur. Jag tycker också om att vara kreativ, att använda både hjärnan och händerna. Då brukar jag skriva, rita och måla. Jag har vuxit upp med karate. Jag är utbildad karateinstruktör och har jobbat som instruktör, men just nu har jag en liten paus. Jag springer istället, och tycker det är kul! Jag kan väl sammanfatta det så här –  kreativitet, att träna och att må bra;  det gör att man vill lära sig nya saker.

Bra sammanfattat, tycker vi! Hur kommer det sig att du sökte jobbet som vikarie?
– Jag hade jobbat som karatetränare, och kände att jag gärna ville fortsätta jobba med människor. Mamma föreslog att jag kanske skulle jobba med barn. Och så hittade jag en annons på arbetsförmedlingens hemsida och tänkte att jag kanske skulle testa! Jag pratade med några andra också som sa att det var en så himla användbar erfarenhet, att jag verkligen skulle ha nytta av att ha jobbat som vikarie. Och eftersom att jag gillar att jobba med människor så är det ett rätt perfekt jobb!

Vad hade du för förväntningar på jobbet som vikarie innan du sökte?  
– Inte så höga faktiskt. Jag trodde att det var jobbigt och superstressigt att vara vikarie i skolan. Men när jag testade så upptäckte jag att det istället var himla kul! Just det där med att lära sig och lära ut – det är så otroligt roligt!

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Först ska jag gå klart lärarutbildningen. Då kan jag jobba både på gymnasiet och på högstadiet.
Sen kanske jag vill forska vidare, kanske pedagogik eller litteratur. Och så vill jag se världen lite.

Och den närmaste framtiden, typ det närmaste halvåret. Hur tänker du då?
– I höst ska jag lära mig klättra. Jag vill bestiga ett berg! Se saker, och ha lite äventyr. Även om jag pluggar så är jag öppen för allt!

Här på Vikarie Direkt pratar vi ofta om Core Skills, det vill säga talanger och förmågor som är viktiga för att trivas och lyckas i jobbet som vikarie, och även i arbetslivet i största allmänhet. Förmågorna är kommunikationsförmåga, ansvar och initiativförmåga, problemlösningsförmåga, organisationsförmåga och samarbetsförmåga. Tycker du att du övar på någon av de här förmågorna när du jobbar som vikarie?
– ALLA (skratt). Man använder sig av alla egenskaper som vikarie, alltid. Och man behöver dem allihop, de är viktiga pusselbitar som krävs för att man ska klara jobbet. Men olika uppdrag kräver olika mycket. Om jag ska välja just en förmåga som jag övar extra mycket på så är det nog kommunikation. 

Spännande! Kan du ge ett exempel?
– Jag tänker så här. I jobbet som vikarie kommer man ny till en situation som ju är ny för mig, men inte för alla andra, alltså för barnen och eleverna. De är på sin trygga plats, för det är ju platsen som de kommer till varje dag. Då är det viktigt att snabbt kunna bli en del i en ny grupp, att kunna vara där och då, för att det ska kunna bli en trygg stämning. Och då är kommunikation jätteviktigt.

"Är man trygg i sig själv så sprider det sig till gruppen"

Du nämner trygghet. Hur kan man skapa en trygg stämning tycker du?
– Genom att vara förberedd! Kolla upp resvägen så att du är lugn när du kommer till skolan. Som lärare har man en roll med auktoritet. Och är man trygg i sig själv så sprider det sig till gruppen. Om man kan vara lugn och trygg i sig själv så blir det en kul upplevelse för hela klassen. Och så tycker jag det är viktigt att vara öppen! Visa att man bryr sig och att man VILL vara just där. Och le såklart! Kanske en klyscha, men den är sann. Jag brukar också försöka tänka att ”gud vad spännande att få träffa nya människor”.

Superbra tips! Har du fler?
– Ja, ett enkelt men bra tips är att använda det material du får från Vikarie Direkt! Där finns allt du behöver veta!

"Jag tycker om mötet med människor"

Vad är du bra på, tycker du?
Att kommunicera med en grupp, det är jag bra på. Att framföra vad jag tänker och försöka förstå andra. Jag tycker om mötet med människor helt enkelt. Det som händer i en grupp; en tävlingsgrupp eller ett klassrum, hur man förstår varandra, känslan när någon förstår mig – det är härligt! Och det är jag bra på.

Vilken fantastisk egenskap du har! Händer det att du inte når fram?
– Ja! Man jobbar med människor – det går inte att förutse hur det ska bli. Ofta behöver man förklara eller göra på ett annat sätt än man kanske hade tänkt från början. Då får man improvisera och hitta på lite i stunden. Det löser sig om man bara behåller lugnet.

Det låter som att du är en bra problemlösare! Kan du ge ett exempel på när du tränat på problemlösning?
– Ja, ett exempel är när jag skulle vikariera på SFI. Det fanns ingen planering och det var första dagen för alla elever i klassen, så jag tog med gruppen på en rundvisning i Uppsala istället och så gick vi till biblioteket och fixade lånekort till alla. Ingen kunde svenska så vi lånade lite grammatikböcker och sånt. Jag är stolt över att jag får ha ett jobb som ger så mycket tillbaka. Det kan vara tufft, men det blir aldrig tråkigt!

Finns det något du är mindre bra, som du vill öva på?
– Jag tänker att jag behöver öva på allt. Jag har en bra bas att utgå från, men jag kan alltid bli bättre. Jag tänker att det också beror lite på dagsform – ibland känner man att man klarar av saker mer än andra dagar.

Finns det någon annan egenskap du tycker är extra viktiga när man jobbar som vikarie?
– Nyfikenhet! Att vara nyfiken på andra och på nya situationer. Och stresstålighet! Att klara av att bli lite stressad utan att världen går under.

By Anonym författare
Jun 5, 2017 2:31:03 PM

Alla vikariestories, Intervjuer från talangkollen, Alla intervjuer

0 kommentarer