FB-Amanda.png

Kommunikatören Amanda

Hej Amanda! Va kul att få träffa dig! Kan du berätta lite om dig själv?
– Absolut! Jag är 27 år och just nu jobbar jag som vikarie. Och så frilansar jag som skådespelerska. Jag har nyligen startat ett eget produktionsbolag. Det ger mig frihet att kunna bestämma och styra över mina egna projekt. Jag blir lätt rastlös och vill ha mycket variation. Det får jag i jobbet som vikarie. Man lär sig något nytt varje dag.

"Jag gillar att möta nya människor och lära mig av dem"

Många bollar i luften! Kul! Och när du inte jobbar, vad tycker du om att göra då?
Jag gillar att möta nya människor och lära mig av dem. Jag älskar att resa och se nya saker. Allt som har med möten med människor att göra! Och så gillar jag musik och har uppträtt en del.

Spännande! Kommer du ihåg varför du sökte jobb som vikarie?
Ja, jag har jobbat som barnflicka i London, och tycker det är jätteroligt att jobba med barn. Eller egentligen med människor i största allmänhet. Så det kändes rätt naturligt.

Vad tycker du är bra med jobbet som vikarie?
– Eftersom att jag också är skådespelerska, med oregelbundna uppdrag och tider, så är flexibilitet extra viktigt för mig. Därför passar Vikarie Direkt särskilt bra – jag kan välja exakt när och hur jag vill jobba! Och så gillar jag att det är mycket nytt hela tiden! Och förstås att det är roligt och kreativt. ☺

Vad kul att det funkar så bra! Finns det något som kan vara svårt med vikariejobbet? 
 Ibland kan det vara utmanande om det inte finns någon planering på plats, men det har jag lärt mig att hantera. Det löser sig ändå! 

"Kommunikation tycker jag är jätteviktigt"

Här på Vikarie Direkt pratar vi ofta om Core Skills, det vill säga talanger och förmågor som är viktiga för att trivas och lyckas i jobbet som vikarie, och även i arbetslivet i största allmänhet. Förmågorna är kommunikationsförmåga, ansvar och initiativförmåga, problemlösningsförmåga, organisationsförmåga och samarbetsförmåga. Vilka förmågor tycker du är viktiga att ha när man ska jobba som vikarie?
– Kommunikation tycker jag är jätteviktigt. Alla tänker olika, och för att kunna lära sig behöver man också lära ut och förklara på olika sätt. Vissa tänker bild, andra tänker bara siffror. Då måste man kunna anpassa sin undervisning. Problemlösning är också viktigt. Och det är jag bra på!

Verkligen! Kan du ge ett exempel på problemlösning i klassrummet?
 Ja, ett exempel är att jag är bra på att improvisera fram en lektion. Det finns inte alltid en planering, och ibland blir det inte som man har tänkt. Då är det bra att kunna improvisera på stående fot.

Finns det någon förmåga som du tränar extra mycket på när du jobbar som vikarie?
Samarbete. Både med skolan, med barnen och med föräldrar. Hur kan jag säkerställa att alla barnen når sina egna mål? Här är också kommunikation superviktig tycker jag.

Av de fem förmågorna, vilken av dem tycker du att du är bäst på?
Jag tycker att jag är bäst på kommunikation. Och helst i kombination med samarbete. Till exempel hur jag säkerställer att alla barnen når sina egna mål! Det kan också vara problem som ska lösas mellan elever – då blir kommunikation viktigt. Men jag tycker att jag övar på allt varje gång jag står i klassrummet. Allt hänger ihop, helt enkelt.

Finns det någon annan egenskap du tycker är bra att ha som vikarie?
– Jag tycker det är bra att vara lyhörd och bra människokännare.  Att alltid försöka vara sig själv. Ett sätt är att tänka sig in i när man själv var elev, vad man upplevde som svårt eller utmanande. Matte till exempel var inte mitt favoritämne i skolan. Och nu när jag undervisar i matte upplever jag att många av barnen också tycker det är kämpigt och lite svårt. Så då jobbar jag extra hårt för att nå fram till eleverna och hjälpa dem på allra bästa sätt! 

Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill helst jobba som skådespelerska på heltid. Och jobba kreativt överlag! Och så vill jag resa, och fortsätta träffa nya människor.

Tror du att du kommer ha nytta av att ha jobbat som vikarie i framtiden, antingen på ett personligt plan eller i arbetslivet?
– Jo men det tror jag. Man lär sig att inte vara så blyg hela tiden; i skolan och förskolan måste man vara direkt. Det är bara att köra på!

By Anonym författare
Jun 5, 2017 2:32:52 PM

Alla vikariestories, Intervjuer från talangkollen, Alla intervjuer

0 kommentarer