Blogg-Johan.png

Organisatören Johan

Tjena Johan, kul att träffas! Var kommer du ifrån?
– Detsamma! Och jag kommer från Karlshamn i Blekinge.

Du, förutom att jobba som vikarie ryktas det om att du är entreprenör?
– Yes, det stämmer. Jag har ett eget företag som heter jämlek.se. Vi säljer genusneutrala leksaker på nätet. Och så brukar jag måla i olja, jag har en konstnärlig ådra.
Kul! Vi måste spana in din webbshop såklart! Och hur kommer det sig att du valde att jobba som lärarvikarie?
 Min mamma är förskollärare och hon tipsade om att det kunde vara en intressant utmaning som skulle kunna passa mig. Så jag valde att testa! Innan jag började på Vikarie Direkt i Stockholm jobbade jag också som vikarie i Göteborg under ett år.

Vad är det som är bra med att jobba som vikarie?
 Flexibilitet är viktigt för mig. Jag vill kunna styra vilka dagar jag vill jobba i veckan. Jag tycker också om att det finns möjlighet till långa och korta vikariat beroende på hur det ser ut i övrigt med mitt företag och så där. Jag känner också att det finns extrem personlig utvecklingspotential i jobbet som lärarvikarie. Man kan känna sig exponerad ibland, men man lär sig så mycket om sig själv. Och det är grymt att få sprida glädje, att vara en inspiration och en förbild!

Och tvärtom, finns det något som kan vara svårt eller utmanande i jobbet som vikarie tycker du?
 Det kan vara utmanande att alltid hamna i nya miljöer. Man måste kunna anpassa sig snabbt. Men oftast är det mest kul.  

"Du kommer utsättas för utmaningar vart du än kommer. Och du kommer växa av alla erfarenheter!"

Vi brukar prata om core skills, det vill säga olika grundläggande förmågor som vi tror är viktiga för att lyckas i jobbet som vikarie. Det är förmågorna kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga, ansvar och initiativförmåga, problemlösningsförmåga och organisationsförmåga. Vilken av egenskaperna tycker du är viktigast?
– Det jag tänker på direkt är att du måste vara snabb på bollen. Det dyker upp nya situationer hela tiden, och då måste man snabbt komma fram till  hur gör vi nu? Du måste vara kvicktänkt helt enkelt. Men jag tycker nog att man utvecklar alla förmågor, och det gör man utan att man tänker på det – det kommer med jobbet som vikarie. Du kommer utsättas för utmaningar vart du än kommer. Och du kommer växa av alla erfarenheter!

Vilken förmåga är du bäst på?
– Att ta initiativ, och så är jag bra på att organisera och planera! I synnerhet när jag jobbar i förskolan. Även om dagen är planerad i stora drag, så är jag bra på att se till att det blir bra och roliga lekar för barnen, att aktivera dem. Jag ser vad som behövs och tar initiativ. Jag tänker också att det är en bra egenskap om man ska vara chef – förmåga att se vad som behöver göras.

Är det någon förmåga som du har tränat på i din roll som vikarie?
– Att vara ny hela tiden gör att du måste vara duktig på att anpassa dig. Det är en förmåga som alltid är bra att ha med sig i livet, oavsett vad du väljer att göra.

Bra svar! Finns det några andra egenskaper som kan vara bra att ha i vikariejobbet?
– Jag tycker att det är viktigt att vara lyhörd för olika människors behov. Man utsätts hela tiden för nya situationer och människor. Och kommunikation. Det handlar lika mycket om att lyssna som att prata för att kunna nå fram till andra.

Tror du att du kommer att ha nytta i framtiden av att ha jobbat som vikarie?
–  Väldigt mycket av det som jag lär mig i vikariejobbet kommer jag ha nytta av, det är jag säker på. För att nämna något konkret så är det definitivt att man blir en bättre människa. Men det handlar också om att förstå olika människor – vad dom har för olika behov och hur dom tänker.

Och till sist Johan, om du får drömma om framtiden, hur ser den ut?
 Jag hoppas att mitt företag ska ta sig så att jag kan jobba mer med det. Jag skulle också vilja bli ännu bättre på att måla, så att det också kan bli en grej. Och såklart att få bidra till ett bättre samhälle. Det känns viktigt.

By Anonym författare
Jun 5, 2017 2:33:32 PM

Alla vikariestories, Intervjuer från talangkollen, Alla intervjuer

0 kommentarer