“Jag brukar tänka att när någonting känns läskigt då är det för att jag inte är bekväm med det ännu”

Säg hej till Jonathan!  👋 Jonathan är 26 år och kommer från Sandviken. När han inte studerar jobbar han som säljare, fotbollstränare och vikarie. Idag delar han med sig av sin spännande vardag och sina erfarenheter från jobbet som vikarie.

Tjena Jonathan! Kul att du är här! Du är ju en riktig mångsysslare har vi förstått?
 
Ja, det stämmer, jag gör rätt många olika saker. Jag studerar tränarskap, med inriktning fotboll, på GIH, jobbar som säljare på Intersport, är fotbollstränare för ett P16-lag på kvällarna. Och så jobbar jag som vikarie.

Och så är du norrlänning?
Japp, jag kommer från Sandviken, och har bott i Stockholm i ungefär 1,5 år.

Vad gjorde du innan du flyttade till Stockholm?
 
Först pluggade jag idrottsvetenskap på Gävle Högskola, i tre år. Och sedan flyttade jag ner till Göteborg, där jag fortsatte studera på distans vid Linnéuniversitetet. Jag arbetade i IFK Göteborgs akademi samtidigt, med deras damjuniorer  så jag fick både teorin i skolan och praktiken med fotbollen. Det var väldigt bra.

Du är ju student, kan du berätta lite mer om dina studier på GIH?
– Jag läser tränarskap med inriktning fotboll, det innebär dels förbundskurserna - C, B, B-ungdom och A-ungdom, och dels ledarskap, träningslära och idrottspsykologi. Jag pluggar på halvfart just nu, så att jag hinner med allt annat jag vill hinna göra :)

Och så är du fotbollstränare för ett P16-lag. Hur är du som tränare?
– Jag försöker uppmuntra spelarna att ta ansvar, både i sin fotbollsutveckling men även som personer, alltså hur de är utanför planen. Det handlar dels om att gå och lägga sig i tid, att käka ordentligt och göra sitt allra bästa på träningarna, men också att visa respekt för varandra. Vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor. Hur man ska vara på planen och hur man ska mot varann utanför planen. Det tycker jag är viktigt när man jobbar med ungdomar.

Hur kommer det sig att du sökte jobb som vikarie?
– Det är kanon att det är så otroligt flexibelt. Att jag får styra mina dagar som jag vill, så att det funkar med studier och andra jobb. Men framförallt är det väldigt kul att arbeta med barn och ungdomar i olika åldrar. Kicken man får när man lyckas hjälpa dom, när man ser att polletten trillar ner. Den känslan är obetalbar!

Hade du några förväntningar av hur det skulle vara att jobba i skolan, innan du började som vikarie?  
– Egentligen inte. Det enda jag försökte förbereda mig på det var att det skulle se väldigt olika ut. Och att det kanske skulle vara rörigt. Men jag har snarare upplevt att det finns en väldigt bra struktur. Den bilden som ibland målas upp av den svenska skolan tycker jag är lite orättvis, iallafall från det jag har upplevt när jag har varit ute på uppdrag. Det kan säkert vara olika, men där jag har varit har det funkat väldigt bra.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?
– Jag är ganska lugn, samlad och eftertänksam. Jag vill gärna processa det som händer och sen ta ett beslut därifrån. Och det är nog min svaga sida, att jag inte är så bra på att fatta snabba beslut. Men som vikarie behöver man ofta göra just det, alltså ta beslut på studs – så det får jag verkligen träna på när jag jobbar som vikarie. Varje dag! Så det är superbra!

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha när man ska jobba som vikarie?
– Jag tycker att man måste gilla att vara i centrum i en grupp, och klara av att ta ledarrollen i ett rum. Vara den som driver lektionen framåt. Den situationen den måste du gilla, och den måste du behärska. Sen är det superbra att vara flexibel också och kunna tänka snabbt. Snabbare än vad jag kan, haha.

Finns det några egenskaper du tränar på i vikariejobbet?
– Ja, jag får träna på mitt ledarskap varje dag. Mitt ledarskap på fotbollsplanen kan jag plocka med mig in i klassrummet. Och även om jag såklart inte kan lära ut lika bra som en utbildad lärare, så kan jag fortfarande vara en bra, trygg vuxen person för barnen och hjälpa till så gott jag kan. Så det får jag också träna på.

Kommer du ihåg ditt allra första uppdrag?
– Ja, det gör jag. Jag var nervös. Men sedan fick jag jättebra hjälp när jag väl var på plats, och allt gick jättebra. Så tipset till er som är nya ta det lugnt bara, allting löser sig. Skolan har stenkoll.

Som vikarie jobbar man ofta med kort varsel, och på olika skolor och förskolor. Hur tycker du att det funkar?
– Det funkar väldigt bra. På de skolor jag varit på har det varit väldigt uppstyrt och jag har alltid fått en planering att förhålla mig till. Jag upplever också att barnen verkar vara ganska vana med att ha vikarier, och verkar tycka att det är något positivt snarare än tvärtom, “vad kul, en ny person som ska hänga med oss en hel dag, liksom”.

Har du något tips till den som funderar på att bli vikarie?
– Jag skulle säga att det är ett väldigt roligt jobb. Väldigt lärorikt och utvecklande. Jag tror att det är en bra arbetslivserfarenhet att kunna visa att man har tagit ansvar över en grupp ungdomar eller barn. För det är ändå 25 barn som du har det yttersta ansvaret för under en lektion, eller en dag.

Vad driver dig?
– Jag vill lära mig nya saker hela tiden, och utmana mig själv. Jag brukar tänka att när någonting känns läskigt, då är ofta för att jag inte har gjort det tidigare. Så om jag gör det nu när det känns läskigt, då kommer jag ha den erfarenheten framöver istället. Så jag drivs av nya utmaningar och att få lära mig nya saker.

By Matilda Vejlo
Nov 22, 2018 10:06:34 AM

Alla vikariestories, vikarieintervju, Intervjuer med vikarier

0 kommentarer