FB-Malcolm_1.png

Initiativtagaren Malcolm

Tjena Malcolm, kul att hänga med dig! Kan du berätta lite om dig själv? Vad gör du när du inte jobbar som vikarie? 
– Jag älskar verkligen idrott! Det är basen i mitt liv kan man säga. Jag har sysslat med massor av olika sporter – fotboll, basket, tennis, friidrott, pingis, you name it… Men det är boxning som ligger mig varmast om hjärtat.

Kul! Hur länge har du boxats?
 Jag har tränat boxning sedan jag var 4 år. Jag har tävlat också, men de senaste åren har jag varit boxningstränare, vilket jag tycker är superkul. Jag tränar både ungdomar och motionärer.

Wow, vilket driv! Hinner du med något annat?
 Absolut, jag älskar att ha mycket att göra och ser mig själv som en mångsysslare! När jag inte jobbar eller idrottar så driver jag tre ideella föreningar i det området jag växte upp – en fotbollsförening, en ungdomsförening och en boxningsförening. Det är så kul, och framförallt för att jag träffar så himla många människor – både ungdomar och vuxna.  Utöver det gillar jag att läsa böcker. Det tackar jag mamma för. Hon är den som har uppmuntrat mig att läsa mycket från att jag var liten. Och så musik! Jag spelar in och producerar en del musik. Jag har uppträtt lite grann, på olika evenemang och ute i nattlivet. Jag testar allt, men det är alltid rap som är grunden, så det blir mest hiphop och r’n’b. Företagande är något jag också tycker är kul! För ett tag sedan startade jag en egen städfirma.

Får vi fråga om du någonsin sover, Malcolm?
 Hehe. Ja, jag gillar att ha mycket att göra. Jag jobbar som vikarie på heltid, men även med städfirman. Det blir mycket jobb på helgerna, men det är roligt. Pappa hjälper mig med pappersarbete, eller att köra ut material. Ibland tar jag med mig syrran också. ☺

Du är verkligen en mångsysslare! Hur tror du att det påverkar dig i jobbet som vikarie?  
 Jag har väldigt lätt för att anpassa mig! Och jag tror att det är därför jag är bra på att möta ungdomar på så många olika sätt, och från olika perspektiv.

"I jobbet som boxningstränare har jag jobbat mycket med unga, och jag har upptäckt att jag tycker det är lätt att vara runt barn och ungdomar"

Det tror vi också! Kommer du ihåg varför du sökte jobb som vikarie från början?
 I jobbet som boxningstränare har jag jobbat mycket med unga, och jag har upptäckt att jag tycker det är lätt att vara runt barn och ungdomar. Jag gillar det och kände att ”det här är något för mig”. Så det var egentligen ett ganska enkelt beslut. Förut ville jag alltid plugga ekonomi, men ju längre jag har jobbat som vikarie så har jag känt mer och mer att det är världens bästa jobb. Att jobba som lärare, det är något jag kan göra länge utan att få ångest, haha.

Om vi hoppar lite framåt i tiden - vad vill du helst göra i framtiden?
 Jag har sökt gymnasielärarutbildning på universitetet, engelska och historia, och hoppas att jag kommer in, det vore grymt kul! 

Här på Vikarie Direkt pratar vi ofta om Core Skills, det vill säga talanger och förmågor som är viktiga för att trivas och lyckas i jobbet som vikarie, och även i arbetslivet i största allmänhet. Förmågorna är kommunikationsförmåga, ansvar och initiativförmåga, problemlösningsförmåga, organisationsförmåga och samarbetsförmåga. Är det någon av förmågorna som du tycker är särskilt viktiga när man jobbar som vikarie?
 Först och främst tycker jag att ansvar och initiativförmåga är viktigt. Ibland finns kanske inget planerat, men man blir bättre och bättre på att hantera det, för man lär sig vad som funkar. Och jag blir också bättre och bättre på att planera. Genom att jobba som vikarie har jag lärt mig att växa upp och bli vuxen. Planera mitt liv liksom. Jag lär mig varje dag. Och jag blir bättre! Sen är det såklart viktigt att få elever att förstå. Vilken typ av människor är de, vad motiverar dem? Och så tycker jag om samarbetet  både med kollegor på jobbet och med eleverna.

Att ta ansvar och planera  hur kan man öva på det tycker du?
 Genom att vara medveten om vad man gör. Hela tiden tänka positivt, att det ska bli bra. Till slut sitter det automatiskt. Att jobba som vikarie har hjälpt mig utvecklas och bli bättre på att planera och tänka framåt.  

Är det någon av de här förmågorna som du tycker att du är extra bra på?  
 Hmm, vilken svår fråga. Jag tycker alla delarna går ihop i varandra på något sätt. Men om jag måste välja någon av dem så säger jag nog initiativförmåga och kommunikation! Om allt ska funka så måste jag vara duktig på att ta initiativ och kommunicera helt enkelt.

Är det någon av egenskaperna du vill öva mer på?
 Allt egentligen, men organisationsförmåga är något jag gärna vill bli bättre på.

Det låter toppen! Är det några andra förmågor som du tycker är viktiga när man ska jobba som vikarie?  
– Tålamod!!! Verkligen tålamod.

I vilket sammanhang är tålamod extra viktigt tycker du?
 Definitivt med eleverna. Det tar tid för dem att lära sig. Och det tar tid för dem att vänja sig vid mig eftersom att jag ju kommer in som ny person i skolan, som ju är deras miljö.  Så här i skolan kommer det in nya resurser hela tiden. Det gör att barnen kan få lite distans till mig som vikarie, ibland har de svårt för att knyta an på en gång.

 "Jag vill kunna göra många olika saker, och få möjlighet att hjälpa människor"

Har du några andra framtidsdrömmar än att plugga?
 Jag vill bli rik så att jag kan hjälpa andra människor på något sätt. Jag vill inte ha ett enda yrke. Jag vill kunna göra många olika saker, och få möjlighet att hjälpa människor. Jag har själv ett bra självförtroende, och vill gärna hjälpa andra också att få bättre självförtroende. Ge mod till eleverna. Och så vill jag leva gott!

Vad är viktigt i ett jobb? Vad värderar du?
 Att man trivs och tycker om det man gör. Det är då jobbet blir som bäst. Och så lönen. Det ska jag inte hymla om! Bra lön och att jag gillar det jag gör, den kombinationen är viktigast.

Vikariejobbet – vad är det bästa med det?
 Att möta och lära känna nya människor. Både små och stora. Ju mer jag jobbar desto mer upptäcker jag att människor är så himla intressanta. Jag vill jobba med människor helt enkelt. Och det får jag ju göra när jag jobbar som vikarie. Jobbet som vikarie har dessutom lärt mig det sociala spelet. Hur det funkar, på riktigt.

Vad är svårt eller utmanande med att vara vikarie?
 Att komma in i nya grupper. Vi är alla olika. Därför kan det bli en utmaning ibland att komma in i en ny grupp. Men när de märker att man kommer med goda intentioner – då blir man insläppt.

Vad har du lärt dig från din allra första dag som vikarie till idag?
 Jag har lärt mig att kunna bryta isen. När jag hade min första lektion kände jag igen mig själv i min egen skolgång. Jag märkte att de var lite stissiga, så jag föreslog att vi tillsammans skulle skapa tid för att kunna göra något roligt på slutet av lektionen. Det var en kompromiss som de köpte. Det var en bra erfarenhet som jag har kunnat dra nytta av.

Och slutligen, vad är dina allra bästa tips till någon som är helt ny som vikarie?
 Det är helt klart att bara vara dig själv! Barnen försöker oftast testa dig, så stay cool. Visa respekt från början och var flexibel. Och kom ihåg att slappna av! Barnen känner av om du är spänd. Försök bara ta det lugnt, och behåll modet! Det kommer ordna sig.

By Anonym författare
Jun 5, 2017 2:31:58 PM

Alla vikariestories, Intervjuer från talangkollen, Alla intervjuer

0 kommentarer