Naked Work Utskick2.png

Naked Work - en podd om jobbet

Har du någonsin funderat på varför det här med att söka och få ett bra jobb fortfarande är lite av ett mysterium, och nästan hemligt? Alltså, kan man påverka sina chanser att få ett jobb, och hur gör man det isåfall?
Och det där med att skriva en ansökan, hur ska den se ut egentligen? Och vad gör man om man får tunghäfta under intervjun? Eller om den som intervjuar ställer svåra eller konstiga frågor? Och i sanningens namn, är alla arbetsgivare verkligen proffs på att anställa?

Det här har Patricia Olby Kimondo och Stina Astner funderat på. Och bestämt sig för att göra något åt!
Till vardags är Patricia VD och grundare av People Productions, och Stina jobbar som CMO, också på People Productions. Och idag lanserar de nya podden Naked Work - en podd om hur man får och har ett bra jobb.

Patricia, en podd som bara handlar om jobbet, hur kommer det sig?  
Alltså vi spenderar ju helt klart mycket tid på jobbet, faktiskt majoriteten av vår vuxna, vakna tid går åt till att jobba. Ibland är det utvecklande och roligt men i vissa fall kan jobbet vara mest en inkomstkälla. Och i sämsta fall kan det till och med kännas meningslöst och urtråkigt. Enligt undersökningsföretaget Gallup är hela 85 % av alla anställda oengagerade på jobbet. Man undrar såklart hur det skulle se ut i världen om det var tvärtom, eller hur?

Du menar om de flesta älskade att gå till jobbet?
Ja men precis, det vore ju fantastiskt om det var så! :) För jobbet är ju inte bara en inkomstkälla utan oftast mycket mer. Här utvecklar vi oss själva och arbetsplatserna vi jobbar på, vi bygger relationer och lär oss nya saker, får nya vänner och lämnar gamla.

Det är sant, det är ju inte enbart en plats där man genomför en uppgift? Eller vad tänker du Stina?
Exakt! Jobbet är en plattform som skapar sammanhang i tillvaron, en plats där vi har kul och som ger insikter och lärdomar så att vi kan gå vidare i livet.

Och då vill man ju att jobbet ska kännas meningsfullt och roligt såklart?
Stina: Ja, precis. Men alltså, om vi är helt ärliga - hur mycket tid spenderar vi egentligen på att fundera över och planera vägen till det där meningsfulla och roliga drömjobbet? Alltså om man jämför med hur mycket tid vi lägger ner på att leta efter en ny lägenhet, nästa semester, de perfekta jeansen, eller serier på Netflix? Och varför det egentligen är så mycket runt att få och ha ett jobb, som fortfarande är så mystiskt?

Patricia: Så vi började fundera runt de här frågorna. Och vi började med oss själva. På People Productions, och i de företag vi driver, har vi ju jobbat med unga på arbetsmarknaden i över 15 år. Vi har haft förmånen att få träffa fantastiska unga människor som har visat prov på talang långt bortom vår vildaste fantasi. Det har alltid inspirerat oss, men i ärlighetens namn ibland också förvånat oss.

Spännande, hur menar ni då?
Patricia: Ja, alltså, vi har undrat varför vissa lyckas bättre än andra, och vad som förenar dem? För vi vet att att unga vill och kan om de får stöd och rätt förutsättningar. Och vi vet att talang finns överallt, men att den måste vårdas.

Stina: Och våra erfarenheter fick oss att fundera över hur olika förutsättningarna kan se ut för den som söker jobb. Både i form av kunskap och resurser hos den som söker jobb, men också hos den som anställer.

Patricia: Vi vet också att många jobbsökare har mängder av frågor och funderingar runt hur det egentligen funkar att söka, få och behålla ett jobb. Så nu kände vi att det var dags att ta ett djupt andetag och bena ut alla vanliga frågor runt jobb och jobbsökande en gång för alla, så att man faktiskt kan få det där drömjobbet.

Stina: Och så kommer vi ju ta död på en hel del myter också, eller hur Patricia?

Patricia: Ja, vi kommer avmystifiera allt som som har med att söka jobb, och anställa bra folk att göra. Och det förklarar också namnet… :)

Ja! Nu måste ni berätta - varför heter podden Naked Work?
Det är enkelt. Vi tror på naturligt. Inga hemlisar. Naked Work :)

Och vem tycker ni ska lyssna på podden?
Podden är för alla som vill ha hjälp att hitta ett bra jobb. Men också för den som ibland eller ofta letar efter bra människor till sin arbetsplats. Och för alla andra såklart, som kanske känner någon som passar in på beskrivningen ovan, eller bara är nyfikna!

Och om man har frågor eller funderingar som man undrar över, kan man fråga er då? Och få svar?
Ja, absolut! Det vore så kul om vi fick riktigt många frågor! Vi menar det verkligen!

Hur gör man då, har ni en mejladress?
Ja, mejla på hej@nakedwork.se eller skicka ett meddelande på Instagram, där heter vi @nakedworkpod. Vi ska försöka svara på allt! :)

Kul, vi lovar att lyssna!
Ja, gör det! Och säg vad ni tycker!!

Första avsnitten av Naked Work finns ute nu, finns där poddar finns.

By Matilda Vejlo
Mar 2, 2018, 9:29:23 AM

Alla intervjuer, #nakedworkpod

0 kommentarer