Daniels meriter

I dagens story får ni träffa Daniel. Idag jobbar Daniel som kravanalytiker inom IT men har tidigare jobbat som vikarie. 

Hej Daniel, hur är läget?
Bara bra, tack!

Berätta lite kort om dig själv, vem är du?
Jag är 25 år, född och uppvuxen i Stockholm. Bästa staden i världen!
Jag älskar att resa, men Stockholm är hemma. Jag kommer aldrig flytta härifrån! :-)

Härligt – vi älskar också Stockholm! När du inte flanerar runt i din favoritstad, vad gör du då?
Då jobbar jag som kravanalytiker på People Productions, och ingår i det internationella IT-teamet.

Det låter spännande! Vad gör man som kravanalytiker? :-)
Min roll innebär bland annat att ställa krav och specificera vad som ska göras för att utveckla vår teknik.

Vad är bäst med ditt jobb?  
Bäst är att få jobba med otroligt duktiga människor. Jag lär mig nya saker varje dag!

När du inte jobbar, vad gör du då?
Jag spelar gitarr. Allt från progressiv metal till pop.
Och så tränar jag squash också. Bästa sporten någonsin!

Du har ju också erfarenhet av att jobba som vikarie. Om du fick beskriva jobbet som vikarie med tre ord, vilka tre ord skulle du välja?
Spännande, givande och kul!

Kommer du ihåg vad det var som gjorde att du sökte jobb som vikarie?
Ja, jag jobbade som bordtennistränare för unga och vuxna och hade gjort det i ca tre år. Jag fick tips om jobbet, och blev direkt intresserad! Att utbilda och coacha barngrupper inom idrott var något jag brann för, så steget kändes inte så långt att göra samma sak för barn och unga i skolan.

Var det någon särskild förmåga som du upplever att du utvecklade i rollen som vikarie?
Att tala inför en främmande grupp, och att bli hörd, tycker jag var en riktig utmaning i början. Men i jobbet som vikarie fick jag chans att träna på att tala inför nya grupper nästan varje dag. Svårt i början men för varje vecka kände jag hur det blev lättare och lättare!

Upplever du att du har nytta av vikariejobbet i din nuvarande roll?
Helt klart! Att kommunicera med nya människor är en stor del av mitt jobb idag, och det fick jag verkligen träna på i rollen som vikarie. Att kunna ta nya människor, från olika länder, med olika bakgrund det är verkligen en bra förmåga, som jag faktiskt har nytta av varje dag. Och det bästa är att det är något man faktiskt kan lära sig och dessutom bli bra på, även om man tycker det är lite läskigt eller svårt i början.

Om du fick skicka med en hälsning till den som just nu funderar på att söka jobb som vikarie, vad skulle det vara?
Först och främst – sök! Du kommer inte ångra dig! Och sedan ta vara på allt du lär dig! Oavsett om du jobbar en dag, fem dagar i veckan eller ett helt läsår så kommer du helt klart få massor med erfarenhet från jobbet som vikarie som du kommer ha nytta av i framtiden! Kanske blir det kommunikation som för mig eller något helt annat! :-)

Tack så mycket Daniel!

LÄS MATILDAS MERITER
SÖK JOBB SOM VIKARIE

Läs mer

Intervju med Vera

Hej Vera, hur är läget?
Det är bra tack!

Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag heter Vera, är 24 år och kommer från Stockholm. Jag tycker det är jättekul att jobba med barn och pluggar till lärare. När jag inte pluggar eller jobbar gillar jag att vara med vänner, spela tennis och vara på landet.

Du jobbar som vikarie och pluggar till lärare, vad är det för utbildning?
Yes! Jag pluggar till grundskollärare F-3 och är inne på min fjärde termin. Jag började först plugga till gymnasielärare, men kände efter några uppdrag som vikarie att jag trivdes mycket bättre på lågstadiet. Så jag hoppade av och jobbade som vikarie på heltid tills jag kunde söka in till utbildningen som jag går nu. 

Varför just läraryrket?
Jag har alltid trivts bra i skolan och lekte ofta lärare när jag var liten. Jag hade en egen "mini-whiteboard" som jag brukade skriva på! Sedan gillar jag barn och har varit barnvakt väldigt mycket, så man kanske kan sammanfatta det med att jag tycker det är kul att lära ut och gillar barn. 

Kan du dra nytta av vikariejobbet i dina studier?
Absolut! Jag tycker vikariejobbet och lärarutbildningen passar bra att kombinera. Det jag lär mig genom mina studier kan jag praktisera på mina uppdrag, och det jag upplever på mina uppdrag kan jag reflektera över i mina studier.

När vi hade praktikveckor var det också skönt att redan vara van vid att stå inför en klass! Många av mina klasskompisar hade aldrig gjort det tidigare så dom var säkert mer nervösa än mig.

Har du något tips till den som funderar på att jobba som vikarie?
Mitt tips till den som funderar på att jobba som vikarie är att försöka vara flexibel och anpassningsbar då det ser väldigt olika ut på olika skolor man kommer till och man blir bemött olika av elever och lärare. Det varierar även väldigt mycket kring hur mycket planering det finns för lektionerna så det gäller att kunna hantera det. Samtidigt ska man inte ställa för höga krav på sig själv – det handlar om att alltid göra det bästa utifrån de förutsättningar som finns. 

Tack så mycket Vera! 
Ja, tack själv!

Läs mer

Hannas meriter

Hej Hanna, hur mår du?
Hej! Förutom en höstförkylning som vägrar släppa taget är allt bra!

Vem är du? Och vad gör du på dagarna?
Jag är en träningsgalen skåning som jobbar med att hitta och anställa nya talanger. Jag har tidigare jobbat som vikarie.

Det låter som ett spännande jobb! Hur var det att jobba som vikarie?
Att jobba som vikarie var enormt utmanande och jobbigt, men framför allt roligt och utvecklande! När jag idag stöter på barngrupper som är ute på utflykt eller är ute och leker på skolgården längtar jag tillbaka, och önskar att jag fick vara med! :-)

Vad utvecklade du i vikariejobbet?
I början fick jag verkligen jobba på mitt självförtroende! Det är svårt att komma in i en ny grupp, lära känna dem och deras rutiner, och dessutom få kontakt med barnen. Efter ett litet tag lärde jag mig att sträcka på ryggen och våga vara framåt och ta initiativ. Jag utvecklade också mitt tålamod mycket (alla som jobbar med barn vet vilken utmaning det är) och min sociala kompetens.

Jag förstår! Har du användning för dessa förmågor i ditt nuvarande jobb?
Jag känner att jag har användning för ALLT i mitt nuvarande jobb! Man blir duktig på att läsa av människor och deras behov när man jobbar med barn vilket är enormt värdefullt när man jobbar med att anställa och ha kontakt med kunder. Att ha fått utveckla sin sociala kompetens i jobbet som vikarie är också SÅ bra! Framför allt då man lär sig att prata med både vuxna och barn på olika nivåer, ta in nya kollegor och arbetsplatser på ett bra sätt och man blir otroligt duktig på att snabbt anpassa sig. Att vara duktig på att prata med barn på ett pedagogiskt sätt är också väldigt användbart i kontakt med många vuxna ;-)

Vad tycker du var speciellt med vikariejobbet?
Jämfört med de andra jobb som jag hade samtidigt som jag var vikarie, så kände jag mig aldrig så viktig och betydelsefull som när jag kom till förskolan på morgonen! Man får bygga relationer med så många människor, både stora och små, och träna på och utveckla saker som de allra flesta tycker är ganska jobbigt. Vikariejobbet har också gett mig stora utvecklingsmöjligheter! Bra vikarier behövs alltid överallt, och utan det hade jag inte kunnat flytta från Skåne till Stockholm, eller få fast jobb på en förskola senare. 

Vad vill du säga till dem som jobbar som vikarie idag?
Att det är ett fantastiskt och utmanande jobb som verkligen inte vem som helst fixar! Vikarier är hjältar (utan att överdriva!). Kom ihåg att det ger så fantastiskt mycket, även om det inte känns så varje dag. Dessutom är det otroligt meriterande när man söker andra jobb sedan att ha varit vikarie i skola/förskola. Att vara vikarie är det bästa man kan ha på sitt CV!

Tack så mycket Hanna!
Tack detsamma!

LÄS MATILDAS MERITER
SÖK JOBB SOM VIKARIE

Läs mer

Matildas meriter

Hej Matilda, hur är läget?

Hej! Det är jättebra med mig, började dagen med ett spinningpass så jag vaknade till ordentligt imorse. Nu är jag snart redo att ta helg! :-)

Berätta, vem är du?
Jag är 28 år, kommer från Sandviken men har bott i Stockholm i några år. Jag är utbildad kommunikatör och har jobbat många år som vikarie. Tror det blev totalt fem år. Under hela min studietid jobbade jag som vikarie i teknik på högstadiet, klasslärare och på fritids. Jag tyckte det funkade super att kombinera med studierna! Innan mitt nuvarande jobb jobbade jag som vikarie på Vikarie Direkt. Då undervisade jag i engelska, svenska och var mentor i en årskurs 4.
 
Hur kommer det sig att du sökte jobbet som vikarie?
Jag har alltid haft ett intresse för utbildning och människors utveckling. Båda mina föräldrar är lärare i botten så man kan väl säga att jag har det i blodet. För mig kändes det som ett naturligt val att jobba som vikarie. 
 
Kul! Hur var det att jobba som vikarie tycker du?
Det var ett väldigt roligt, lärorikt, utvecklande och utmanande jobb. Dagarna var väldigt varierande och det hände saker hela tiden. Det var tufft emellanåt med komplicerade situationer och händelser. Jag fick lära känna många härliga människor och utvecklades mycket själv, förhoppningsvis lärde sig eleverna någonting också ;-) Jag gillar verkligen känslan av att man är med och bidrar till något bra och stort, tror det var därför jag gillade jobbet extra mycket! 
 
När jag jobbade min sista dag på mitt senaste vikarieuppdrag fick jag jättefina presenter och brev av eleverna. Det var sorgligt att säga hejdå till klassen jag hade träffat varje dag i flera månader. Det kändes i hjärtat. Man blir lätt en stor del av elevernas liv, och de en stor del av mitt. 
 
Vad har du tagit med dig från vikariejobbet som du har nytta av idag?
Massa saker! Det jag lärde mig i jobbet kunde jag ha nytta av i min utbildning. I en del av min utbildning övade vi på argumentation och hur man får sin vilja igenom. Detta var något jag utsattes för varje vecka av eleverna, alltså perfekt träning! Kommunikation är ju en väldigt stor del av vikariejobbet och eftersom det är det jag jobbar med idag känner jag en stor tacksamhet till allt jag fick med mig från alla år i klassrummet. 
 
Berätta mer! Hur då?
I vikariejobbet utvecklade jag min kommunikativa förmåga, att stå inför en stor grupp och hålla en presentation på ett intressant och pedagogiskt sätt och hoppas att ingen somnar av tristess (har faktiskt hänt en gång ;-)) blev en naturlig del av vardagen. Vikariejobbet gjorde mig även mer strukturerad, ansvarsfull och självsäker. Något jag har nytta av varje dag i mitt jobb (och även i privatlivet)! 
 
Är det något du vill hälsa till de som jobbar som vikarie hos oss idag?
Njut av tiden! Samla på dig så mycket kunskaper, erfarenheter och lärdomar som möjligt. Jag är helt säker på att du kommer ha nytta av dem i allt du tar dig för i framtiden :-)
 
Tack Matilda! Ha det bra :)
Tack detsamma! Och ha en fin helg!
LÄS OM HANNAS MERITER
SÖK JOBB SOM VIKARIE
Läs mer

Möt Cecilia

Hej Cecilia, hur är läget?
Det är jättebra och kul att vara här.

Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag är utbildad och legitimerad lärare men också musikjournalist och före detta militär. Jag är en riktig musikälskare och gillar att lära ut med hela kroppen.

Hur länge har du varit lärare? 
Jag har varit lärare sedan 2015, och har också en magisterexamen i historia. Jag har alltid älskat att lära ut och se när andra lyckas.

Hur kom det sig att du valde att bli lärare?
På gymnasiet hade jag en lärare i historia som frågade om jag ville testa på att hålla en lektion för mina klasskompisar. Och det ville jag! Jag fick ansvara för en timslång lektion och alla satt tysta och lyssnade. Det var första gången som jag kände att det här nog var något för mig. Jag började fundera mer och mer på hur det skulle vara att lära ut och vara en ledare. Mellan 2009-2010 var jag plutonsbefäl i militären, det var en riktigt häftig upplevelse. Där fick jag verkligen känna på vilket typ av ledare jag inte vill vara. Och det var att inte vara för dominerande...

Så här i efterhand, finns det någonting du känner att du saknade från lärarutbildningen?
Det jag inte fick lära mig på utbildningen var hur man startar upp en ny termin och hur man tar föräldrasamtal. Det är något man måste träna på, det går inte att enbart läsa sig till.  Och så finns det många oskrivna regler för lärare som man lär sig efter hand, och desto mer man jobbar.

Med både utbildning och erfarenhet från att vara lärare – vad är en bra lärare enligt dig?
Bra fråga! En bra lärare är auktoritär men med kärlek. Det är svårt att vara en bra lärare om man inte är beredd på att leda en klass. Samtidigt är det väldigt viktigt att lyssna och vara lyhörd. Att veta när man ska vara omhändertagande och när man sätter regler, det är en fin balansgång och lätt att det slår över. Att balansera på mitten är en lärares utmaning, tycker jag.

Bra sammanfattat! Tror du att alla kan bli lärare?
Jag tror att alla kan bli lärare men man behöver praktisera yrket ett tag för att komma in i det, precis som för de flesta jobben. Sedan tror jag att olika lärare passar olika bra på olika skolor. Men viktigast tycker jag är att man verkligen vågar vara lärare, att man vill gå in i den pedagogiska rollen. Och trivs med det.

Vad tycker du är det bästa med läraryrket?
Jag älskar när eleverna säger “jag förstår”, den där “aha-upplevelsen” – som att en glödlampa tänds över huvudet. När de förstår, kommer med egna slutsatser och analyser och att höra deras tankegångar är det häftigaste.

Mitt tips är att våga säga till eleverna – “Jag är inte perfekt. Jag respekterar er och ni respekterar mig.”

Och tvärtom finns det något som är utmanande eller svårt med att vara lärare?  
Som lärare har man en utsatt roll – på gott och ont. Konflikthantering är en stor utmaning, tycker jag. Jag anser att man måste våga ta en konflikt som lärare. Att ge sig in i en diskussion kan kännas läskigt men måste göras ibland. Det är en utmaning som man lär sig hantera med övning :-)

Varför har du valt att jobba som vikarie?
Att vara vikarie är frihet för mig! Som vikarie har man möjlighet att testa på många olika skolor och miljöer, och framför allt bygga upp och utveckla sig själv som lärare. I vikariejobbet finns det alltid nya utmaningar, det är ett väldigt varierande jobb. Och så vill jag hitta skolan som jag inte vill lämna!

Kommer du ihåg din första dag som vikarie?
Ja! Jag var nervös. Jag kollade flera gånger att jag hade allt som skulle med  pennor, instruktioner, telefonnummer, utdrag från belastningsregistret och SL-appen. Det var läskigt att gå fram till expeditionen och presentera mig, och jag minns att jag tänkte “ska de skicka tillbaka mig nu”. Det var en pirrande känsla att presentera sig för en ny klass.

Vad skulle du säga till andra lärare som funderar på att jobba som vikarie?
Se det som en utmaning! Det finns så mycket häftigt med att byta arbetsplats, möta nya elever och nya sociala sammanhang. Och dessutom får du hela tiden variation. Njut av det!

Tusen tack Cecilia, och lycka till!
Tack själv!!

Läs mer

Första dagen på nya jobbet

För ungefär en vecka sedan var det dags för mitt första vikarieuppdrag. På väg till skolan var jag lite nervös men framförallt peppad och full av förväntan av vad dagen, och jobbet som vikarie, skulle innebära. Med hjälp av Vikarie Direkts guider med instruktioner och tips kände jag mig väldigt trygg och att jag fått de redskapen jag behövde för att göra ett så bra jobb som möjligt. Planering fanns för uppdraget men när jag skulle visa filmen jag fått funkade inte projektorn.

På den andra lektionen skulle vi lyssna på en ljudfil men högtalaren ville inte. Lektionerna blev helt enkelt inte riktigt som jag hade tänkt mig. Eleverna ville gå tidigare från lektionen men eftersom lektionen inte var slut var det bara att tänka snabbt och komma med en lösning. Jag satte igång en övning där de skulle argumentera på engelska om varför de skulle gå tidigare och de blev väldigt engagerade. Ibland blir det inte som man tänkt sig. Men bara för att det inte blir som planerat betyder inte att det inte kan bli bra! Det är en av alla saker som är så roligt med att vara vikarie att man får vara kreativ och komma med lösningar på ett så bra sätt som möjligt. 

/Simona, vikarie

Läs mer

Förväntningar

Förväntningar
Alla bär vi runt på olika saker med oss i våra ryggsäckar. Alla har olika upplevelser, kunskap och alla ser vi världen med olika ögon. Alla har olika minnen från sin tid i skolan. Vissa hade det lätt för sig med studierna, vissa fick lägga många timmar på att studera, vissa blev utstötta vissa hade många kompisar. Från mina år i förskola och skola har jag bara bra minnen. Mina förväntningar med detta jobb har vart att lära känna mycket nya människor, både lärare, förskolelärare, förskolebarn, elever, vaktmästare men framförallt att utvecklas som människa. Dessa förväntningar har absolut överträffats. Ingen dag är den andra lik, man vet aldrig vad man har för utmaningar framför sig och det gör att man ständigt måste vara på hugget, visa framfötterna, vara flexibel men samtidigt lugn och trygg. Förväntningar och mål är viktigt att ha i livet när det kommer till alla olika områden. Familjelivet, kärlekslivet och såklart även inom arbetslivet. Man ska jobba med saker man tycker om, som utvecklar än, som man har höga förväntningar om men som man också lyckas överträffa. Då trivs man som bäst och människor jobbar som bäst ihop!

Läs mer

Host Host

 

Host Host

Host host säger jag bara, host host. Jag älskar barn verkligen, missta mig inte. Men det är inte alltid så kul när man får en handfull stor nyst i ansiktet av ett barn som egentligen kanske skulle behöva ligga hemma och vila, med lite Netflix och varm choklad. Men nu ska jag la inte beskylla alla barn för att jag titt som tätt blir sjuk. Och jag ska heller inte bara klaga på att lärarna blir sjuka för det är ju just därför jag har ett jobb!

Victor.

Läs mer

Veckans tips!

Hej! Här kommer ett tips på en simpel och pedagogisk övning att fylla ut lektionen med för de elever som är extra snabba. Fungerar även bra om planeringen gick snabbare än väntat och man har tid över på lektionen.

Läs mer

Mitt bästa vikarieminne!

– Jag kommer ihåg en gång när jag jobbade som vikarie. Jag kom fram till skolan. Det var en skola som hade engelska som huvudspråk. Det stod att man skulle ha dresscode och det var väldigt formellt och så. Jag hade inte jobbat så jättelänge som vikarie då så jag kände att jag var jättenervös när jag kom fram. Jag fick direkt en dator och det kändes seriöst. Och sedan träffade jag klassen som var helt fantastisk! Jag har aldrig klickat så bra med en klass. Tyvärr var jag bara där i två dagar, men det var så häftigt hur alla ens fördomar krossades. Alla fördomar om att det var så strikt och man skulle ha strikta kläder och så... Det har jag personligen tyckt är ganska liksom töntigt. Men alla fördomar krossades. Det var helt fantastiska lärare och fantastiska elever. Jag höll till och med en engelska lektion – i en engelsk skola, så det var intressant. Det var en rolig dag!

/Elsa, vikarie på Lärarförmedlarna

Läs mer

Relaterade inlägg