moa melinder-1-533110-edited

Hej alla fantastiska vikarier!

Jag heter Moa och har jobbat på Vikarie Direkt i ungefär ett halvår. Några saker jag lärt mig i jobbet som lärarvikarie handlar om att bemästra kaos. Eller snarare att ta emot kaoset med öppna armar och acceptans. Här är några tips för stunderna då det känns som allt går fel!

  1. Det kommer vara lite kaos i början. Ta det lugnt! Ingen kommer att dö om du inte hittar rätt sal första dagen, glömmer ta närvaro under en lektion eller kommer försent efter rasten för att du sprang runt och letade efter en fungerade kopiator. Faktum är att vid ett av mina uppdrag på en SFI-skola hände allt detta och mer.  
    Dagen började med att min gps visade mig till helt fel ställe. På rasten lyckades jag hälla kaffe över precis hela mig. Det blev till att rusa till närmaste klädaffär och iförd en helt ny outfit förklara för mina väntande elever vad som hänt. Tror ni jag kände mig kompetent? Inte jätte. Detta leder mig till tips nummer 2.
  1. Ha roligt och bjud på dig själv! Istället för att skämmas berättade jag om det för klassen. Alla skrattade och isen var bruten. Jag tror att många, inklusive jag, tror att vi som lärare måste vara perfekta. Såklart måste vi sköta vårt jobb på ett så professionellt sätt som möjligt. Men vi är, precis som våra elever, människor. Med brister men framförallt med potential.  

Genom att sluta försöka vara perfekt tror jag mig ha jag funnit en av nycklarna till framgång. Beviset är responsen från eleverna. Efter sista lektionen frågade flera av dem om jag skulle komma tillbaka. En av dem kom fram och berättade att hon tyckte om mitt sätt att undervisa. Jag-är-sämsta-läraren-känslorna var som bortblåsta och jag kände bara stolthet och glädje!

/Moa

By Anonym författare
Jul 22, 2018 9:00:00 AM

Alla vikariestories, Inlägg från vikarier

0 kommentarer