Hallå Emma!

I veckans möte träffar vi Emma, 19 år, som förutom att jobba som vikarie också har två (!) andra jobb. En modern giggare, helt enkelt! :) Vi pratar om jobbet som vikarie; vad som är roligt och utmanande, och om lärdomar Emma tar med sig från vikariejobbet till framtida utmaningar...

Hej Emma! Kul att träffa dig! 
Kan inte du berätta lite om dig själv; hur gammal är du och vad gör du om dagarna? 
Hej, kul att vara här! Jag heter Emma, och är 19 år. Jag jobbar som vikarie hos Vikarie Direkt, och så är jag barnvakt till en familj sedan ett par år tillbaka. Och så jobbar jag på Hemköp. Jag har jag tre jobb just nu! :) 

Ambitiöst! Hur funkar det att kombinera tre olika jobb?
Det funkar bra, alla mina jobb är flexibla så jag anpassar jobben lite efter varandra.

Minns du din allra första dag som vikarie?
Ja, det var lite nervöst faktiskt. Jag visste inte riktigt hur eleverna skulle ta emot mig och hur jag skulle bli bemött, men det släppte så fort jag kom till skolan. Alla var verkligen jättetrevliga och det kändes superbra, och då försvann all nervositet.

Första dagen var jag träslöjdsvikarie för åk 4 och musikvikarie för femmor, åttor, treor och sexor, så det var också spännande att se de olika årskurserna.

Som vikarie jobbar man ofta på väldigt kort varsel, och ofta på olika skolor. Ibland flera olika skolor samma vecka. Hur tycker du det är?
Jag tycker det är superkul! Det är roligt att se nya skolor, hur det funkar och hur olika kultur det kan vara på olika skolor. Skolor skiljer sig åt och det är jättekul att få se den skillnaden också. Jag tycker om att uppleva nya miljöer och inte bara ha en fast punkt som jag är på varje dag, så just variationen är ett stort plus för mig.

Vad är allra roligast med att vara vikarie?
Att få träffa så många barn och utforska hur olika alla människor är. Det tycker jag är superkul. Och att jag får vara på olika platser, och träffa olika människor.

Och finns det något som är utmanande?
Ja, just det här att få alla att vara med. Alla klasser är ju olika, så man måste anpassa undervisningen beroende gruppen. Man behöver också vara förberedd på att alltid ha en plan B. Men så länge man har lite extra idéer med sig så känns det som att det alltid löser sig.

Tror du att du kommer ha nytta av vikariejobbet i framtiden?
Absolut. Jag lär mig och utvecklas hela tiden. Från att ta hand om två barn, till att guida fler barn på lägerskolan till att ta hand om hela klasser. Det krävs både ansvar och tålamod. Och att få träna på ledarskap, det tror jag att jag kommer ha väldigt mycket nytta av i framtiden.

Vad driver dig?
Andra människor. Och det kan ju vara alltifrån min familj som driver mig, till eleverna i skolan. Som när de säger “ååh kan du komma tillbaka, vi tyckte det var roligt och bra – vi vill träffa dig igen” Det får mig att vilja fortsätta. Så alla som uppskattar det jag gör, det är nog det som driver mig mest. Bäst är att få uppskattning från eleverna.

Och när du inte jobbar med något av dina tre jobb :) vad gör du då?
Jag älskar att hålla på med musik, men det är ingenting jag gör regelbundet utan mer när jag känner för det. Då spelar jag ofta gitarr och sjunger med min syster. Och annars så umgås jag med min familj och mina kompisar.

Vilken typ av musik gillar du?
Egentligen allting! Från gamla till nya låtar, allt man kan spela. Och man kan ju spela allt :)

Tack Emma för att vi fick prata med dig! 
Tack själva!

By Matilda Vejlo
Oct 12, 2018 3:44:04 PM

Alla vikariestories, vikarieintervju, Intervjuer med vikarier

0 kommentarer