Hej Oscar!

Vi tog en fika med Oscar, vikarie och ekonomistudent, och snackade om livet i Kalifornien, hur man vet att man har gjort ett riktig bra jobb som vikarie, och när han blev omtalad som den sköna musikvikarien :)

Hej Oscar! Och kul att ses! Kan inte du berätta lite om dig själv; var kommer du ifrån och hur gammal är du?
Jag heter Oscar, jag är 21 år och kommer från Stockholm.

Och så jobbar du som vikarie hos oss. Hur kom det sig att du sökte jobb som vikarie?
Allt började med att jag praoade som skidskolelärare, och sedan fick jag möjlighet att vara fotbollstränare för barn. Där någonstans kände jag att det var riktigt kul just att jobba med barn. Och dessutom så gillar jag att lära ut typ, har jag märkt. Jag har mycket tålamod och tycker det är roligt att fokusera på andras lärande.

Förutom att jobba som vikarie så pluggar du ekonomi, eller hur?
Ja, jag pluggar företagsekonomi på Stockholms Universitet. Det är roligare än jag trodde, och faktiskt intressant. Jag gillar utmaningar, och att lära mig saker som jag kanske inte kan från början.

Vad gjorde du innan du började plugga och jobba som vikarie?
Då bodde jag i USA i nästan ett år, och pluggade på college i Santa Barbara, Kalifornien. Jag var sugen på att prova på något helt nytt och lära känna nya människor. Och sedan på college träffade jag en tjej som var från Schweiz, så då flyttade jag till Schweiz och bodde där ett tag.

Härligt att bo utomlands! Men tillbaka till jobbet som vikarie :) Du har ju varit vikarie ganska länge nu, vad tycker du om det?
Helt ärligt så trodde jag inte att det skulle vara så kul som det faktiskt är. Jag har ofta musikuppdrag, jag gillar att spela piano och göra egen musik, så de uppdragen är verkligen roliga. Och så är det mycket mer bekräftande än jag trodde att det skulle vara.

Har du haft andra typer av uppdrag, förutom musik?
Ja, jag har provat på ganska mycket. Dels har jag varit personlig assistent till elever i skolan, vilket har varit jätteintressant och givande, och mer av en personlig upplevelse. Men sen har jag ju varit vikarie i alla möjliga ämnen. Det roligaste tycker jag dock är att vara vikarie i musik, och att få vara ute på många olika skolor.

Kan du berätta lite om ett musikuppdrag som du varit på?
Absolut! Jag hade till exempel ett längre vikariat som musikvikarie, som var väldigt roligt. Första lektionen var jag nervös, men det gick bra. Andra lektionen kände jag “det här var ju klockrent, alla älskar mig”. I slutet på veckan var jag mer populär än jag nånsin varit på en skola tidigare. Jag kände mig som en kändis! Det kom fram lärare och frågade om jag var “Oscar, den sköna musikvikarien”. Det var mäktigt! Det var toppen av min karriär! :)

Har du lärt dig något från att jobba som vikarie, som du har nytta av i andra sammanhang?
För mig är det väldigt socialt stimulerande att vara vikarie. Att jag har gjort någonting bra, att jag har haft connection eller påverkat någon i rätt riktning. Ibland kan det bara handla om att man lär barnen någonting enkelt i vardagen. Och det känns bra! Jag tänker också att man lär sig olika knep, som till exempel hur man ser till att barnen håller fokus och inte försvinner iväg på andra tankar.

Vad kan det vara för knep?
Ja, till exempel i början på en lektionen när jag ska presentera mig. Jag försöker alltid vara lite skojig. Barnen gillar det. Det är inte så att jag skojar bort allting, men humor är ett bra verktyg när man är vikarie, för att intressera barnen och fånga deras uppmärksamhet. Och så undviker jag att använda ett alltför vuxet språk, jag pratar med barnen som jag gör i vanliga fall. Det tycker jag funkar bra i de klasser jag har varit på.

Som vikarie är du ju ofta ute på korta uppdrag, och dessutom med relativt kort varsel. Hur tycker du att det funkar?
Jag har dels varit på ett ställe jättelänge och dels “fladdrat omkring”. Och jag tycker det är jättekul att just fladdra omkring, för det passar mig bättre. Jag gillar att vara i nya sammanhang helt enkelt. Men innan jag var vikarie trodde jag inte att jag var så social, som bara ville vara på en plats och ha trygghet. Men det visade sig att det inte stämde, hehe. Så jag har utvecklats och fått mer självinsikt känner jag.

Hur vet du att du har gjort ett bra jobb? Märker man det?
En tydlig indikation på att man har gjort ett bra jobb är om eleverna är glada. De brukar säga “Oscar, du är bästa vikarien”. Men jag tror också att barnen gärna överdriver, de säger säkert det till många vikarier. :) 

Men det bästa är nog ändå när det är en klassresurs i klassrummet, typ en vuxen som ler och kanske gör “tummen upp”. Då är man bekräftad på riktigt, då känner man att man har gjort ett bra jobb, 

Har det hänt dig någon gång?
Ja, det har hänt ett fåtal gånger. Och det var kul.

Finns det något du lärt dig från vikariejobbet, som du tar med dig till framtida jobb och utmaningar?
Jag tar med mig massor! Jag har framförallt lärt mig så många olika saker. Men ett viktigt exempel tycker jag är just relationer, hur man kan göra för att få det så bra som möjligt både för en själv och för andra. Relationer är helt enkelt sjukt viktigt i livet :)

By Matilda Vejlo
Oct 29, 2018 1:22:48 PM

Alla vikariestories, vikarieintervju, Intervjuer med vikarier

0 kommentarer