“Du vet aldrig vad du tycker förrän du har börjat”

I tisdagsintervjun får du träffa Elias, ett riktigt energiknippe som pluggar till lärare och jobbar som vikarie. Elias delar med sig av ett knep han tar till om det blir rörigt i klassrummet, hur det känns att möta en ny klass för första gången och vilka egenskaper han tycker är bra att ha för den som ska jobba som vikarie. 

Hej Elias, och välkommen! Berätta om dig själv – hur gammal är du, var kommer du ifrån?
Hej hej, kul att vara här. Ja, jag är 22 år gammal och kommer från Sigtuna utanför Stockholm. Jag bor i Stockholm och pluggar i Uppsala.

Just det! Du pluggar till lärare?
Ja, det stämmer, jag pluggar till gymnasie- och högstadielärare. Jag är inne på min 6:e termin just nu, men det är också utöver ordinarie studier. Jag har engelska som huvudämne och sedan läser jag svenska utöver det, så jag studerar alltså en extra termin. Men det är jätteroligt.

Och så jobbar du som vikarie?
Ja, jag har jobbat som vikarie i drygt 6 månader.

Hur kommer det sig att du sökte jobb som vikarie?
Jag tyckte det var tråkigt att jag inte fick gå ut på så mycket praktik på lärarlinjen, så tänkte jag att bästa valet på alla möjliga sätt var att börja jobba som lärarvikarie. Och det är verkligen extremt givande.

Hur tycker du jobbet är, so far?
Jobbet är mycket roligare än jag trodde det skulle vara, och det bådar ju gott eftersom det är det här jag ska göra resten av livet :)

Vad är det som är roligt tycker du?
Det är ju väldigt roligt att träffa nya människor, det är en rush liksom. Man vet aldrig vilka personligheter och vilka ungar man ska få träffa. Så jag tycker det är jätteroligt att gå in i ett nytt klassrum och se vad som kommer hända - för det vet man ju aldrig. Blir det en bra dag? Blir det en lärorik dag? Blir det same old, same old? Jag tycker det är roligt att ingen dag är den andra lik!

Och det bästa?
Jag måste väl säga att jag får träna på det som jag kommer att göra i framtiden. Och desto tidigare jag börjar, desto mer förberedd kommer jag ju vara. Då kanske det är lite mer som att jag kommer hit the ground running när jag tar examen istället för att jag landar på backen, slår i knät och gråter. Så det bästa med jobbet är nog erfarenheten jag får med mig.

Hur tycker du det funkar att kombinera studier med vikariejobbet?
Jag tycker det fungerar bra, för på många sätt känns det som att det är lite som att jag pluggar när jag är i skolan. Det känns ungefär som att jag gör praktik fast jag blir betald för det så. Och eftersom jag kan välja vilka dagar jag kan jobba, så kan jag oftast få ihop 2-3 dagar i veckan. Även om jag pluggar i Uppsala och jobbar här. Så det är jättebra system!

Du nämnde tidigare att det är en fördel att få praktisera det man lär sig på högskolan under tiden man studerar?
Ja, det är den absolut största fördelen med att jobba som vikarie när man pluggar till lärare. Jag tycker inte att utbildningen erbjuder tillräckligt mycket praktik, åtminstone inte så mycket som jag skulle vilja ha. Jag tror att alla lärarstudenter egentligen skulle behöva jobba som vikarie vid sidan av, om inte annat så bara för att träna på att stå framför 20-30 barn och kunna fånga deras uppmärksamhet. Bara i min klass på högskolan märker man vilka som har varit mycket i skolan och vilka som inte har varit det. Vissa har en mycket längre väg att gå än vad andra har.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?
Jag är ganska påhittig, och charmig. Och så har jag mycket energi!

Är det egenskaper du har nytta av i jobbet som vikarie?
Ja, det tycker jag. För även om du har fått en planering på morgonen så vet man inte riktigt vad som kommer hända. Vad får jag för klass och hur kommer de vara? Finns det några individuella studieplaner? Vad är det för delmoment? Om man kan vara lite “quick on the feet”, så brukar det gå bra.

Vilka andra egenskaper tycker du är bra att ha som vikarie?
Jag skulle väl säga förmågan att kunna tala inför folk, att vara snabbtänkt och påhittig.

Social kompetens är ganska viktigt, och så tror jag det är bra om man gillar lite äventyr men ändå har lite koll på läget helt enkelt.

En annan viktig egenskap tycker jag är nyfikenhet, särskilt när man jobbar på många olika ställen. Eleverna märker ganska fort om du är intresserad av vilka de är som individer, så det är viktigt att visa det. Det funkar väldigt bra för mig.

Har du varit med om utmanande situationer som vikarie?
Jag har absolut blivit testad av eleverna, men det tycker jag är en bra sak. Annars får man inte chansen att växa tänker jag.

Har du något knep som du tycker funkar bra om det t ex blir stökigt?
Jag har märkt att lågaffektivt bemötande funkar bra. Alltså man går ner ett tonläge, och visar att du är lugn. Det blir aldrig bra om man eldar på när någon är irriterad eller upprörd. Det bästa man kan göra är att försöka kväva elden, eller dämpa lågan åtminstone - inte kasta bränsle på den.

Hur tycker du det är att möta en ny klass?
Det är pirrigt, men väldigt roligt också med alla dom här tindrande små ögonen som ser på dig.

Har du varit med om att det inte funnits en planering?
Absolut. Men jag ser till att alltid ha ett litet ess i rockärmen. Det värsta du kan göra är att stå och se ut som ett frågetecken. För det är barnen som är frågetecken, du ska vara utropstecknet som kommer med instruktioner.

Som vikarie får du ofta uppdrag med väldigt kort varsel, och ofta på olika skolor. Hur tycker du det funkar?
Just för mig är det ett plus, för jag är lite rastlös av mig så jag tycker det är roligt att få utforska och åka till nya ställen. Minussidan är såklart att man inte får samma kontinuitet som en ordinarie lärare. Plussidan är att man får träffa väldigt många olika människor, vilket jag älskar att göra.

Och till sist – har du något bra vikarietips att dela med dig av?
Jag har ett riktigt rappt namnminne. Så det skulle jag rekommendera att träna upp. Det funkar varje gång. Barnen blir alltid lite paffa –“va, han vet vad jag heter” :)

By Matilda Vejlo
Nov 13, 2018 2:11:38 PM

Alla vikariestories, vikarieintervju, Intervjuer med vikarier

0 kommentarer