Säg hej till Joakim!

Joakim, 20 år. Född och uppvuxen i Göteborg. Förutom att jobba som vikarie är Joakims största intressen konst, musik och teater, med en extra förkärlek till musikaler.
Joakim gick musiklinje på gymnasiet, där han fick öva en hel del på att stå på scen inför både barn och vuxna.

Vad tyckte du var roligast – musik eller teater?
Jag måste nog säga att teater var det roligare valet. Musiken har mer blivit en hobby på sidan. Medan teater är det som jag vill fortsätta med i livet.

Vad är det som är så roligt med teater?
Det roliga med teater är ju det att man kan vara många olika personer. Man kan uttrycka sig på så många olika sätt, och det tror jag är väldigt bra i hantering av barn också. Att man är lite mer fri i sitt tankesätt, man kan leva sig in i deras fantasier.

Har du haft nytta av din bakgrund, med musik och teater, som vikarie?
Absolut! Jag har inte jobbat så länge, men ändå haft stor användning för både musik och teater. På den första förskolan jag jobbade på så var det många lärare som höll på med musik och då fick jag vara med och spela gitarr och sjunga med barnen. Det var trevligt :)

Hur skulle du beskriva dig själv som person?
Fritänkande! Som en person med mycket fantasi. Jag gillar att göra saker på impuls. Alltså att livet inte är så inrutat, utan att man kommer på lite medan man håller på helt enkelt. Hoppas att det fortsätter så.

Hur kommer det sig att du sökte jobbet som vikarie?
Jag har ett par vänner som jobbar som vikarie, och jag kände att det kanske kunde vara en roll där jag kunde bidra med något. Jag kommer ihåg när jag gick i förskola och att det alltid var väldigt kul när lärare och vikarier var lite mer konstnärliga :)

Är jobbet som du hade väntat dig?
Ja, eller nej. Jag förväntade mig inte att det skulle vara såhär bra faktiskt. Första förskolan jag kom till var underbar, och lärarna och eleverna likaså. Pedagogerna var verkligen välkomnande och behandlade mig som jag hade jobbat där ett år, och barnen var jättetrevliga. Det var verkligen över förväntan!

Som vikarie är det vanligt att man jobbar på olika skolor och uppdrag? Hur tycker du att det funkar?
Det innebär att man får tänka nytt och det blir mycket information de olika dagarna. Men det är fortfarande väldigt lärorikt med olika miljöer, på det sättet kan jag utveckla mig själv och anpassa mig, så det är väldigt positivt faktiskt.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha som vikarie?
En väldigt bra egenskap är att man är pedagogisk. Att man är tydlig och ser till att barnen har kul och lär sig, på samma gång.

Vad tycker du är det bästa med jobbet?
Det bästa med att jobba som en vikarie är att man gör något positivt för vår framtid. Att visa barnen vägen. Sedan är det ju väldigt många barn som gör ens dag när dom skrattar. Alla känslorna man får av alla barnen på en skola. Vissa kan gråta och vissa kan vara jätteglad och skratta, och vissa kanske är för sig själva och vissa kanske sitter i en stor grupp. De har så många olika känslor som de vågar visa, som vi vuxna kanske inte alltid gör. Det är väldigt hälsosamt, tycker jag.

När känner du att du har gjort ett bra jobb?
Jag kan känna nästan varje dag att jag har gjort ett bra jobb. Det finns ju såklart dagar när man kanske har haft det lite jobbigare med barnen. Men det känns ändå väldigt positivt när man går hem för man tänker “ah idag har jag gjort det här ändå”. När jag jobbade på lager så var det ingen större skillnad om jag inte var där, för då hade det hade varit någon annat som hade packat dom där lådorna liksom. Men när man går från ett uppdrag i skolan så känns det jättepositivt.

Vad skulle du säga till den som fundera på att testa jobbet som vikarie?
Jag skulle säga att det är lärorikt. Du kommer kunna använda kunskaper du har sen tidigare, även om du kanske inte tror det. Och - var lite fri. Barnen ska ju växa upp och bli vuxna till slut, men livet behöver inte alltid behöver vara så strikt. Det är alltid nyttigt att ha kvar det yngre barnet i sig.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag drömmer om jobba inom teater, helst utomlands. Förhoppningsvis på Broadway eller så.

By Matilda Vejlo
Feb 19, 2019, 9:08:34 AM

Intervjuer med vikarier, Vikarieintervjuer

0 kommentarer