Säg hej till Michael

"Så länge man har intresse för jobbet, och viljan att bli bättre varje dag, så kan man bli en fantastisk vikarie."

Namn: Michael Zenoz
Ålder: 22 år gammal
Kommer från: Bor i Stockholm, och bodde också i USA när han var yngre.  

Berätta Michael, du är mitt i pågående studier?
 
Ja, det kan man säga. Jag har pluggat engelska på universitetet, med målet att bli engelska- och geografilärare på gymnasienivå. Men just nu har jag en paus för att jag vill testa på yrket lite mer innan jag fortsätter plugga helt enkelt.

Och när du inte pluggar eller jobbar som vikarie, vad gör du då?
 Jag försöker utbilda mig själv så mycket jag kan. Jag tittar jättemycket på dokumentärer och allting som är intressant helt enkelt. Och det är typ allt i princip. Så jag läser böcker, tittar på dokumentärer, spelar en del också ibland, umgås med vänner och så.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?
  Snäll, omtänksam, generös… och kunnig.

Är det egenskaper som du har nytta av i jobbet som vikarie?
  Absolut! Det är jätteviktigt att både vara omtänksam och kunna bry sig om barnen, och behandla alla lika. Och sen att stå ut i mängden, det är också viktigt. Man kanske spelar ett instrument eller kan någonting extra om eldmyror till exempel :-) Någonting extraordinärt.

Finns det andra egenskaper du tränar på när du jobbar som vikarie?
  Absolut, det gör jag. Jag tränar på mitt självförtroende, och det skulle jag vilja blev ännu bättre. Ibland är jag kanske lite för snäll med barnen. Men jag vill också hitta mig själv lite mer tror jag. Och se och möta olika barn och olika arbetsplatser för att se om det verkligen fungerar för mig.

Hur länge har du jobbat som vikarie?
 Jag har jobbat som vikarie hos Vikarie Direkt & Lärarförmedlarna i snart tre månader, men jag har också vikarierat på skolor tidigare.

Nu när du har jobbat ett tag, är jobbet som du förväntat dig?
 Ja, det är det. Men det finns självklart alltid nya utmaningar, så det är alltid något nytt och något spännande som händer. Man träffar alltid nya och intressanta elever varje dag.

Hur kommer det sig att du sökte jobb som vikarie?
 Det hela började med att jag pluggade engelska och geografi på Stockholms Universitet med mål att blir gymnasielärare. Jag kände att jag behövde få lite mer kött på benen när det kommer till att vara lärare, få en chans att möta elever och se och bemöta det här vida spektrumet av olika sorters elever och individer som finns på olika arbetsplatser. Och då kände jag att jobba som vikarie nog är det allra bästa för att få vara med om så mycket som möjligt som det bara går.

Som vikarie jobbar man ofta med väldigt kort varsel, och ofta på olika skolor. Hur tycker du att det funkar?
 Det är roligt tycker jag, jag tycker om att åka runt till olika skolor runt om i Stockholm, och jag gillar utmaningar. När dagen är slut mår man bättre helt enkelt, man känner sig lycklig på nåt sätt. Man har gjort skillnad :)

Hur är det att komma till ett helt nytt uppdrag och en helt ny klass?
 Det känns spännande och lite pirrigt. Spännande för att man får träffa en ny klass och pirrigt för att man inte vet hur klassen kommer vara.

Hur gör du när du förbereder dig inför nya uppdrag?
 Jag läser igenom materialet jag har fått innan lektionen börjar av ordinarie lärare. Efter det brukar jag öva på att introducera mig själv, berätta lite mer om mig själv till barnen och fråga dom lite vad dom gillar att göra och så. Och sist brukar jag bestämma hur jag ska inleda lektionen.

Vad är det allra roligaste med jobbet som vikarie?
 Det finns ju självklart jättemycket som gör jobbet som vikarie både spännande och roligt. Men framförallt så gör man verkligen nytta. Det känns som att man gör någonting bra för barnen. Kunniga och snälla vikarier gjorde jättestor skillnad för mig när jag var yngre, och det är därför jag känner att om jag kan vara en fantastisk vikarie, och få en respons från barnen att de uppskattar mig och att det går bra för dem, det är en väldigt stor glädje som vikarie.

På vilket sätt kan jobbet kännas spännande?
 Jobbet kan ju kännas spännande med tanke på att det är nya elever varje dag, och man kan inte bemöta alla elever på samma sätt. Så ibland får man klura ut hur man ska hantera vissa elever och det är nog det mest spännande tycker jag. Jag får träna på att bli en bättre medmänniska, samtidigt som jag får vara lärare.

Kommer du ihåg hur du kom på att du ville bli lärare?
 Ja, jag pluggade jättehårt i skolan för att alla lärare jag hade var jätteduktiga. Och lärarna blev en sorts förebild för mig. Jag gick på Bromma gymnasium i Abrahamsberg och jag hade en lärare där som hette Sandra. Första lektionen med henne så spred hon så positiv energi, hon log hela tiden och hon hade så mycket glädje så man blev helt tagen av henne. Under hennes lektioner var det helt knäpptyst. Att vara en inspiration det vill jag också vara för andra barn, precis som Sandra var för mig för. Det var väldigt viktigt och som jag behövde under min uppväxt. Det är nog den allra största anledningen till varför jag vill bli lärare.

Vem tycker du passar för jobbet som vikarie?
 Så länge man har intresse för jobbet, och viljan att bli bättre varje dag, så kan man bli en fantastisk vikarie. Jag har en kompis som är elitidrottare och hon vikarierar också på sin fritid för hon tycker det är jätteroligt att möta andra barn.

Har du nåt tips att dela med dig av till den som funderar på att söka jobb som vikarie?
 Ja jag har ett trick och jag vet inte om det fungerar med alla klasser, men om klassen är lite pratig så brukar jag bara stå stilla, helt tyst, och titta på klassen. Då brukar de allra flesta barnen stanna upp och bli tysta typ  “oj han vill säga nåt, vi kanske ska vara tysta”. Utöver det så tror jag nog det beror på vilken sorts klass man har så man borde nog bara försöka känna på klassen lite, kanske prata med dom lite i början så får man ganska snabbt en bild av hur de är som klass. Förutom att vara kunnig och snäll och omtänksam, så tycker jag det viktigaste är att aldrig ge upp. Alla har tuffa dagar i skolan, oavsett om man är vikarie eller ordinarie lärare. Den glädjen man får av barn, den hittar man inte någon annanstans i arbetsvärlden tror jag. Det är en väldigt speciell känsla när ett barn kommer fram till dig och säger “tack så mycket för lektionen, du var jättesnäll”.

Känner du att du blir mer och mer redo för att gå tillbaka och avsluta lärarutbildningen?
– Absolut, det känner jag. 
Vikariejobbet är ju en fantastisk start, man får ju doppa fötterna lite i vattnet innan man hoppar ner i vattnet om man säger så… Man får testa på och se hur det är. Om man är intresserad av att bli lärare så borde man absolut testa på att bli vikarie.

By Matilda Vejlo
Jan 8, 2019 3:12:42 PM

Alla vikariestories, Vikarieprofilen, Vikarieintervjuer

0 kommentarer