Säg hej till Rebecca!

Det bästa med vikariejobbet är när man når fram till barnen och får uppskattning tillbaka. Då blir jag glad, och när jag är glad kan jag göra ett bra jobb. Det blir en härlig uppåtgående spiral”

Den här veckan träffar vi 19-åriga Rebecca Brandes från Stockholm. Förutom att jobba som klätterinstruktör är hon en uppskattad vikarie. Och lever livet!

Vad gör du när du lever livet?
Jag tränar väldigt mycket, främst klättring som är en stor del av mitt liv. Och så är jag mycket med familj och vänner och min pojkvän. Jag gör det som gör mig lycklig. Det är det som är livet, tänker jag.

Berätta mer om din klättring!
Jag är klättringsinstruktör sedan fem år tillbaka tror jag. Det började med att jag fick säkra på drop-in klättring, men sedan har jag avancerat och fått mycket mer erfarenhet av att jobba som instruktör, så nu har jag tre barngrupper en gång i veckan. Och det är verkligen jättekul!

Har du haft nytta av jobbet som klätterinstruktör i jobbet som vikarie?
Absolut! Dels hur man kommunicerar med barn i olika åldrar, dels hur man hanterar vissa stressade situationer. Och hur man lär ut, rent allmänt. Och jag tycker att de olika uppdragen passar väldigt bra ihop också.

Vad är viktigt för dig med ett jobb?   
Det är viktigt för mig att jag trivs och att det jag gör uppskattas. Och att jag får utvecklas hela tiden. Jag vill inte stå och stampa på samma ställe, och jag vill känna att det är roligt att gå till jobbet.

Hur är du som person?
Den där frågan tycker jag är lite svår. Men jag skulle säga att jag i allmänhet är en väldigt nyfiken person, jag tycker om att lära mig saker själv. Jag är rätt framåt och det har lite med nyfikenheten att göra. Och så är jag engagerad. Så jag skulle säga att det är tre personlighetsdrag jag har; att jag är nyfiken, framåt och engagerad.

Har du användning av din nyfikenhet och att du är framåt i jobbet som vikarie?
Ja det skulle jag vilja säga. För jag tror ifall jag inte skulle vara både nyfiken och framåt hade jag nog inte vågat åka på alla uppdrag.

Finns det några egenskaper som du tränar på i jobbet som vikarie?
Tålamod, skulle jag säga. Och pedagogik. Och även att våga vara ännu mer öppen.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
Förskola tycker jag är roligast. Man kan ju prata mer och nå fram till elever på högstadiet, men på förskolan, när man börjar känna barnen lite mer, kan man få en sådan otrolig kärlek tillbaka. När det kommer krypandes en liten fyraåring och är så här “åh jag älskar dig Rebecca” då blir man ju helt varm i kroppen. Det är sån lycka!

Hade du någon bild av jobbet som vikarie innan du sökte?
Nej, inte direkt. Jag var väldigt öppen inför jobbet. Jag kommer ihåg vikarier som jag hade när jag gick i högstadiet, och att jag tyckte att många av dem mest satt och kollade ner i mobilerna eller bara var helt ointresserade av vad vi gjorde. De kunde komma in i klassrummet och säga “det är bara att köra från där ni var”. Ett gäng 14-åringar, de kommer inte göra någonting. Och jag kommer ihåg att jag tänkte “en sådan vikarie vill jag inte vara”. Så det har jag tagit med mig.

Är det något som kan vara svårt eller utmanande med jobbet?
Det som kan vara svårt med jobbet är om man känner att man inte når fram. Då tycker jag det är svårt. Då får man försöka komma ihåg att det finns faktiskt någon som uppskattar att jag är här. Kanske inte eleverna just nu, men det kan vara en kontaktperson på skolan eller förskolan som uppskattar jättemycket att jag kom hit och kunde hjälpa till och då får man fokusera på det istället.

Vad är det allra bästa med vikariejobbet?
Det allra bästa med vikariejobbet är när man känner att man når fram till barnen och att man får uppskattningen tillbaka, det tycker jag är det allra bästa. Det finns t ex en förskola där jag brukar vara då och då, som jag gillar särskilt mycket. Jag får alltid ett sånt himla härligt mottagande av alla där, och jag känner mig så uppskattad när jag kommer dit. De säger alltid: “åh hej Rebecca, är du här igen, vad kul och skönt att du är här”. Det är liksom hela auran och känslan jag får, att de vill ha mig där. Så då blir jag glad, och när jag är glad kan jag göra ett bra jobb. Det blir som en härlig uppåtgående spiral. 

By Matilda Vejlo
Apr 2, 2019 10:03:36 AM

News, Intervjuer med vikarier

0 kommentarer